Klinická výživa je interdisciplinárním oborem protínajícím veškerá lékařská odvětví. Znalost patofyziologie metabolických pochodů a péče o nutriční stav neodmyslitelně patří ke každodenní péči o nemocné a ovlivňuje outcome pacientů. Cílem předmětu je naučit posluchače základům metabolické péče a nutriční podpory s ohledem na různé patologické stavy. Především je zásadní umět zhodnotit nutriční stav, rozpoznat malnutrici a navrhnout optimální způsob výživy.
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Dietní systém, charakteristiky diet a jejich nutriční složení jsou nezbytné teoretické znalosti pro pochopení vědního oboru dietologie (léčebná výživa) a pro aplikaci získaných vědomostí do specializované léčebně preventivní péče o pacienty v nemocnicích, lázních, domovech pro seniory, v ambulancích a nutričních poradnách. Na předmět bude navazovat předmět Léčebná výživa 1 a Léčebná výživa 2., mezipředmětově je předmět propojen s Technologií přípravy pokrmů a Naukou o potravinách. Znalost technologického zpracování dietních úprav je významná pro praxi Nutričního terapeuta, zejména pak pro praxi stravovacích provozů. Cíle: seznámit studenty se základními pojmy z oblasti dietologie; objasnit historický vývoj dietního systému až po současnost; seznámit studenty s rozdělením diet podle technologických základů a podle základních charakteristik s důrazem na získání znalostí a dovedností naplánovat a normovat jídelníček pro základní, speciální šetřící diety, popsat technologické postupy pokrmů pro jednotlivé diety, připravit dietní pokrmy pro skupinu šetřících, diabetických, racionálních a speciálních diet; naučit studenty dodržovat výběr vhodných a nevhodných potravin nebo technologických úprav podle typu připravované diety.